Deci statul vrea bacșiș. Guvernului i s-a părut că industria HORECA e sursa tuturor relelor în România. Ai naibi chelneri, domnule! Din cauza lor e evaziune în țara asta.
Întâi și întâi mie nu prea îmi place ideea asta de a lăsa bacșiș. E o mică escrocherie. Dacă mă duc la un restaurant nu plătesc o băutură cu prețul de la hypermarket. O plătesc mult mai scump. De ce? Păi logic, pentru că plătesc și serviciul. Adică nu mă mai duc eu până la hypermarket să o cumpăr și nici nu stau să o beau pe o bordură. Nu, mă așez comod pe scaun și mi se servește băutura dorită. Perfect. Păi atunci, dacă am plătit o dată serviciul de ce trebuie să-l mai plătesc și a doua oară? Adică să-i las ceva și chelnerului pentru că m-a servit?
În fine. Îmi place sau nu-mi place, până la urmă așa e obiceiul. Și nu e doar un obicei românesc sau balcanic ci așa e peste tot în lume. E, dacă așa e obiceiul în toată lumea atunci dau și eu bacșiș cum dă toată lumea.
Dar bacșișul nu ești obligat să-l dai. Dai bacșiș dacă ai fost mulțumit de serviciile primite.
Și acum vin la problema mea. Și anume că statul vrea să impoziteze bacșișul. Adică să ia și statul un procent din bacșișul respectiv.
Păi de ce?
În primul rând că sunt total nemulțumit de serviciile pe care le oferă statul De ce să-i dau bacșiș dacă nu merită să-l primească?
În al doilea rând, cum spuneam la început, eu am plătit deja serviciul. Serviciul a fost inclus în prețul băuturii. Acest serviciu e ok să-l impoziteze statul ca pe orice alt serviciu. Dar bacșișul este un fel de plată pentru un serviciu personal. E ca un mic cadou, o atenție pe care eu i-o ofer chelnerului în semn de apreciere pentru atitudinea și profesionalismul lui. Poate că în loc de bani aș vrea să îmi exprim aprecierea oferindu-i un buchet de flori. Ce fac în acest caz? Iau un buchet de 7 flori și din alea 7 o floare i-o dau statului? Mai precis o floare și 2 frunze că 16% din 7 ar face 1,12.
În al treilea rând, n-ar fi mai profitabil să se impoziteze șpaga până să se impoziteze bacșișul? Pentru un bacșiș de 10 lei statul ar lua 1,6 lei. Dar pentru o șpagă de zeci de milioane de euro statul ar putea recupera măcar câteva milioane de euro.
Buna seara. Copil fiind am prins impozitarea pe bon. Se numea remiza. Si era o unealta a altui sistem de a impozita orice… 🙂
Nu zic nu, ca si in alte state se fiscalizeaza "tipul" pe bon. Il dai la fel de buna voie. Dar acele state au un sistem bun de colectare a taxelor si nu atarna in amarata aia de spaga.
Problema adevarata este inabilitatea statului de a colecta taxele si impozitele necesare umplerii sacului fara fund al promisiunilor electorale. Parol!
Scuze! Am vrut sa zic bacsisul si nu amarata de spaga.
In final, sa stii ca statul impoziteaza "bacsisul" pe care mi-l da compania sub forma de bonus pentru ca am corespuns asteptarilor. Nu vad de ce ospatarii ar primii un bonus fara sa plateasca taxe doar pentru ca au corespuns cerintelor postului prin schimbarea scrumierei deja prea pline 🙂
Da. Sistemul cu scrisul bacsisului pe nota de plata si inregistrarea lui ca un beneficiu pentru ospatar, poate fii un sistem de evaluare si recompensare extrem de precis.
Stii care e problema Misu?
Pe de-o parte statul se ocupa de maruntisuri in loc sa rezolve problemele importante, iar pe de alta parte in loc sa simplifice lucrurile are tendinta de a le complica.
Statul nu e in stare sa colecteze impozitele si pentru ca a inventat tot felul de taxe pe care nu stie cum sa le gestioneze (cheltuie mai mult cu colectarea lor decat castiga din valoarea lor). Ce rost are sa puna inca o taxa in plus atata timp cat nu stie cum s-o gestioneze?
Privit asa, sunt in deplin acord cu tine – statul se ocupa de maruntisuri.
Da. Nu este de capabil sa colecteze si asta este intradevar o problema majora.
Partea proasta este lipsa simtului civic si modul in care populatia priveste in continuare statul acesta incapabil. Nimeni nu gandeste de unde vin banii pentru infrastructura, drumuri publice, transport in comun, cantine sociale, locuinte sociale si altele. Cetateanul are pretentia sa primeasca dar fara a da nimic cautand cu indarjire sa eludeze sistemul dar vaitandu-se de lipsa de sprijin din partea acestuia.
Amar…