Încep să se vadă măsurile lui Draghi de la BCE şi în propriile buzunare. Sau mai degraba în buzunarele celor care au credite în euro. Cum piaţa a fost inundată cu bani aceştia s-au ieftinit atât de tare încât au intrat în zona negativă. Nu banii în sine ci dobânzile.
Chiar dacă dobânda de referinţă a BCE a fost stabilită la 0,05%, EURiborul, care se stabileşte în piaţa, la fel ca Roborul, a ajuns la -0,001.
Ce inseamnă asta? Că orcine are un credit în euro va plati o dobanda chiar mai mică decât marja stabilita de bancă. O scurtă precizare, ca să înţelegem despre ce vorbim, dobânda este o sumă de costuri (marjei băncii + euribor (in cauzul creditelor in euro) + alte costuri). Dar să nu te aștepți ca de mâine să scadă dobânda. Băncile își ajustează dobânzile o dată la 3 luni așa că va mai trece ceva timp până ce scăderea EURIBOR să se simtă și în rata pe care o plătești la bancă.
La Robor lucrurile stau puţin diferit. Deşi dobânda de politică monetară a BNR a ajuns la 2% piaţa a stabilit o valoare de 1,48% cu posibilitate, spun eu, de scădere în viitorul apropiat.
Concluzia este simpla. Vorbim de o perioada bună pentru cei care au credite în euro în valori mari şi pe termen lung, acolo unde ponderea dobânzii în total cheltuieli este foarte mare.
De cealaltă parte cei care vor să acceseze un credit au o perioadă bună, cu costuri mici. Însă atenţie! Suntem într-o perioadă tranzitorie, aceste costuri vor deveni istorie peste 1 an daca lucrurile merg bine în economie, aşa că este recomandabil să calculaţi de două ori şi să contractaţi odată.
Pe termen scurt politica BCE de tipărire de bani o să continue. Deci în viitorul apropiat (un an de zile) există mari șanse ca EURIBOR să rămână negativ. Pe termen mediu însă (3-4 ani) este de așteptat ca EURIBOR să crească. Deja peste ocean există multe voci care spun că ar cam trebui să se termine cu banii ieftini. Dacă ne uităm la istoricul evoluției EURIBOR putem să constatăm că au fost perioade în care EURIBOR a trecut de pragul de 5%. Periaode scurte ce e drept, dar dacă facem o medie a dobânzilor de până acum ne putem aștepta ca pe termen lung să avem un EURIBOR de 2-3%.
Deci, dacă vrei să faci un împrumut în euro, acum e o perioadă bună pentru că dobânzile sunt mici și banii ieftini. Dar dacă faci un împrumut pe termen lung trebuie să iei în calcul că la un moment dat va trebui să plătești rate mai mari decât în prezent.