Poate suna ciudat titlul asta, dar cred ca e reprezentativ pentru imaginea tot mai distorsionata pe care ne-o prezita premierul Victor Ponta.
L-am auzit din nou laudandu-se ca Romania are excedent in loc de deficit, conform executiei bugetare pe primele doua luni. Nu am sa intru in limbajul pasaresc al economistilor, sau mai rau, in limbajul anost al contabililor, am sa incerc in schimb sa fac apel la bun simt economic.
Premierul ne spune ca are banii in visterie in loc de datorii. Cel putin asa traduce seful guvernului aceasta cifra, mizand, evident, pe aprecierea celor multi. Dar lucrurile nu stau asa. De fapt acest excedent ne arata ca nu suntem in stare sa cheltuim banii. Nu suntem in stare sa facem proiecte si mai ales nu suntem in stare sa investim cu cap.
Anul trecut ne-am laudat cu un deficit extrem de mic, sub tinta impusa de creditorii internationali, tocmai pentru ca am redus investititiile la jumatate. Iar investititiitle nu sunt altceva decat bani care aduc bani.
Tine-ti minte acest lucru ca o sa mai discutam despre el.
Si acum sa le luam pe rand. Ne spune premierul ca avem excedent, am lamurit ce inseamna acest lucru, si deci ca avem bani sa reducem TVA-ul. Chiar de la 1 aprilie.
Stiu ca este frumos sa iesi in fata poporului sa spui ca de maine totul se ieftineste, tva-ul fiind o taxa pe consum. Dar schimbarea unei taxe atat de importante de pe o zi pe alta arata din pacate doar populism si nu o strategie pe termen lung. De la ajustarile contabile din cadrul companiilor, pana la schimbarea bonurilor si modificarea caselor de marcat, toata aceasta operatiune inseamna timp. Mai mult, TVA-ul aduce 24,5% dintre veniturile bugetare, Este cea mai importanta taxa din Romania. Reducerea ei inseamna intr-o prima faza mai putini bani la buget. Nici asta nu ar fi un capat de tara daca s-ar gasi surse si resurse de acoperire a gaurii.
Trebuie sa privim realist … nu exista un plan in acest sens. Si-au dat seama de asta si expertii FMI care au spus raspicat ca in acest moment Romania nu are spatiu fiscal de manevra pentru reducerea taxelor. Acest lucru SE POATE FACE DUPA imbunatatirea colectarii si imbunatatirea administrarii veniturilor.
Traducerea este simpla si de bun simt. Cresteti voi gradul ala de colectare de la 33%, procent in jurul caruia va invartiti de 20 de ani, in conditiile in care tarile civilizate sar de 40% din PIB, renuntati la panselute si borduriade, dupa care puteti incepe relaxarea fiscala.
Iar cu inchiderea covrigariilor si restaurantelor la care se gasesc 5 lei in plus in casa de marcat, GARANTAT, nu va creste gradul de colectare. In alta parte sunt problemele. Poate intr-un alt articol o sa punctam cateva dintre marile surse de evaziune din Romania.
Si precum Canuta, om sucit, ajung si eu la ceea ce am de spus.
Am sustinut intotdeauna relaxarea fiscala.Si nu, nu vine in contradictie cu tot ce am spus pana acum. Am fost intotdeauna opozant al ideii de crestere a TVA-ului, si in continuare cred ca a fost una dintre cele mai proaste masuri ale guvernului Boc. DNA-ul ne arata ca daca reduceam furturile din tara asta erau suficienti bani sa iesim din criza fara majorarea TVA-ului. Si asta e un alt subiect.
Insa ca sa reduci o taxa trebuie sa te gandesti mai intai ce pui in loc. Daca tu tai investitiile si te lauzi ca ai excedent bugetar, asta imi arata ca nu ai nici cea mai vaga idee despre ce inseamna o planificare pe termen lung. Mai mult, sa afirmi ca excedntul acesta poate sta la baza reducerii TVA asta chiar ma sperie. Cat timp o sa acopere excedentul gaura produsa de reducerea taxei pe consum? 1 luna, 2 , 3… si dupa aia?
Eu spun altfel, un deficit mare ar fi fost argument pentru relaxare fiscala. NU dati cu pietre si nu va incruntati. Un deficit facut cu cap, in investitii care sa intoarca bani la buget, ar fi cheia. Fiindca banii care s-ar intoarce ar putea sa amortizeze socul produs de scaderea tva. Mai departe intervine bunul simt. Scaderea taxei incurajeaza consumul, consumul incurajeaza productia, productia crescuta aduce taxe mai mari la stat dar si investitii si salarii mai mari care se intorc in economie.
Daca toate acestea nu exista, si daca reducem TVA-ul in baza unui excedent, care cred (de fapt sper) ca o sa dispara pana in martie, s-ar putea sa ne trezim la un moment dat ca binele preconizat se transforma in rau sau … foarte rau.