Business

Executia bugetara, cifre bune cu vesti proaste

Stelian Muscalu

A apărut execuţia bugetară. Şi cred că putem să numărăm clipele până la momentul în care premierul Victor Ponta se va bate cu cărămida în piept, până se va sparge, că are bani la buget cât să-i întoarcă cu lopata.

Da are, însă nu este un element de laudă. Are pentru că pe gură ne promite scăderi de taxe, dar în realitate a crescut foarte mult nivelul taxelor (accize suplimentare la carburanți, accize mărite la țigări, cafea, taxa pe stâlp, creșterea artificială a salariului șamd). Are pentru că nu face investiții. Investiții însemnând îmbunătățirea infrastructurii care să aibă ca efect creșterea eficienței economice și atragerea de investiții.

Dar hai să le luăm pe rând, să vedem cum arată visteria statului. 

Conform datelor Ministerului de Finanţe veniturile la Buget au crescut cu 12,6% un lucru foarte bun dar nu suficient pentru a da o nota de trecere.

Veniturilor fiscale, înregistrează un avans de 14.7% an/an. Iar aici se evidenţiază taxarea directă care a crescut cu 9% an/an, dar ATENŢIE se evidentiază componenta venituri din impozitul pe salarii si venit care a crescut cu 14.6%
De ce atenţie? Pentru simplu fapt că eu am spus-o dintotdeauna că majorarea salariului minim pe economie, care în perioada guvernului Ponta a crescut cu 40%, înseamnă de fapt o înăsprire a fiscalităţii. Acest procent nu face decât să confirme până la urmă teoria atât de hulită.

O dovadă că încă suntem într-o formă gripată a economiei este scăderea veniturilor din impozitul pe profit cu 0,6%. Aici este problema, la principalul motor de creştere în economie.

 Taxarea indirecta a crescut substanţial cu 18.4% an/an. Veniturile din TVA s-au majorat cu 20.8% an/an, la accize avem un plus de 11.4% an/an. Și aici e o șmecherie a guvernului… accizele se calculează la un curs de 4,738 lei/euro – mult mai mare decât cursul real.

În fine veniturile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au urcat cu 30.5% an/an.
Cred că în bună parte este vorba de conformare voluntară teama de controale şi tot ce decurge de aici i-a determinat probabil pe întreprinzători să-şi plătească dările către stat. Asta nu-i rău. Chiar e un lucru de apreciat.

Se mişcă ceva şi pe partea de fonduri comunitare, prea puţin însă. La buget au intrat sub 230 de milioane de lei, adică undeva la 50 de milioane de euro, suma aferentă exercitiului financiar comunitar 2014-2020.
Din peste 40 de miliarde ceea ce inseamnă puţin peste 0,1% – aceeași boală veche – nu reușim să cheltuim decât o mică parte din banii europeni.

În fine sunt multe detalii ale execuţiei bugetare, mă mai opresc doar asupra uneia – cheltuielile de investitii au scazut cu aproape 25% an/an.
Mai subliniez încă o dată. Investițiile sunt vitale. Fără investiții economia României nu poate crește.

Ce inseamna acest lucru? Ca premierul Ponta vrea sa ne demonstreza ca are bani pentru reducerea TVA-ului.

Imi doresc aceasta reducere, este necesara nu si daca presupune tairea investitiilor.

Ca o concluzie, în primul trimestru avem un excedent de 0,7% din PIB, ceea ce este o veste nefericită corelată cu scăderea investiţiilor cu 25% ne arată o imagine a unui viitor economic fără perspectivă clară. O lipsă profundă de proiecte şi un dezinteres total pentru construirea unui schelet economic sănătos care să asigure o dezvoltare durabilă şi sustenabilă.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.