Avem datele de pe piaţa muncii în primele 8 luni ale anului. Cică a scăzut şomajul cu 0,1% comparativ cu august 2014. Vorbim mai degrabă de o evoluţie flat decât de o scădere. Nu mai pun la socoteală joburile sezoniere care ar fi trebuit să mişte în mod sensibil acest indicator. Ştiu că sunt şi ceva probleme structurale (este vorba despre şomajul structural despe care am scris aici) care ar putea să facă lumină în cifrele care par încremenite.
Aşa se explică de fapt şi studiile din ultima perioadă care spun că există un deficit major de talente pe piaţa muncii de la noi. Cu alte cuvinte deşi sunt peste 620 de mii de oameni fără un loc de muncă angajatorii, culmea, nu reuşesc să găsească personal. Şi aici explicaţiile sunt diverse. Însă atât timp cât în ţara asta o să existe venitul minim garantat pe o perioadă nedeterminată nimeni nu o să meragă să muncească pe salariu minim. E mult mai uşor să sprijini stâlpul cârciumii la umbra unui stat mult prea social decât să pui osul la treaba pentru câteva sute de lei în plus. Bei mai puţin şi rezolvi problema (nu generalizez ci mă refer exact la persoanele care procedează în acest fel).
De cealaltă parte citeam nişte statistici absolut revoltătoare. Suntem tributari unor mentalităţi discutabile şi unei lipse de informaţie în ceea ce-i priveşte pe angajatori, informaţii din zona persoanelor cu dizabilităţi.
Multe companiiignora, de exemplu, faptul ca persoanele cu dizabilităţi ar putea contribui la ameliorarea acestei situaţii. Mai mult, angajarea persoanelor cu handicap le poate aduce angajatorilor bani în plus prin diferite programe. Dar hai să vedem cum stăm. Şi am pregătit câteva cifre. Noi şi europa.
UE
500 de milioane de locuitori
200 de milioane angajaţi
45 milioane de persoane cu dizabilități cu disponibilitate pentru muncă
12% angajaţi cu dizabilităti (22 de milioane de persoane)
50% angajaţi din totalul personaleor cu dizabilităţi care au disponibilitate pentru muncă
ROMANIA
18 milioane de locuitori
5,1 milioane de angajaţi
0,3 milioane de persoane cu dizabilități cu disponibilitate pentru muncă
30.000 angajaţi cu dizabilităti
sub 1% din totalul angajaţilor din România
10% angajaţi din totalul personaleor cu dizabilităţi care au disponibilitate pentru muncă
Sunt o mulţime de argumente, cinice, care vin să susţină angajarea acestor oameni, de la finanţare pentru programele de profesionalizare până la economii în bugetele de personal. Este vorba atât despre persoanele cu dizabilităţi cât şi despre persoanele trecute de o anumită vârstă cu experienţă dar fără perspective de angajare, care îngroaşă aşadar rândul şomerilor. Hai să ne uităm şi spre acele colţuri prea întunecate până acum, să descoperim diamantele neşlefuite ale pieţei muncii. Acolo ar putea fi găsite talentele pe care nu le găsim în alte părţi. Acolo se pot găsi resurse fantastice pentru imaginea companiei, am spus că sunt argumente cinice şi-mi asum acest lucru atât timp cât avantajele pot fi de ambele părţi. Important este să deschidem ochii.