Business

Cu o floare nu se face primăvară şi nici PIB-ul nu creşte

Stelian Muscalu
Citeam o ştire în dimineaţa asta care venea să-mi mai dea nădejde că lucrurile se pot mişca şi la noi. O companie din Turcia a deschis o fabrică de tapiţerii auto în România, chiar în Argeş, lângă uzinele Dacia. Este interesant cum se dezvoltă industria pe orizontală, fiindcă pe lângă acest nou furnizor Dacia, da turcii vor lucra pentru francezi, mai există sute de alţi furnizori de componente care s-au născut şi trăiesc pe lângă fabrica de la Mioveni. 
Interesant este că turcii au fost convinşi de şefii Dacia să vină să investească la noi şi nu de Guvernul României. 
Şi în felul ăsta ajungem la „minţile luminate” care ne conduc. Ce să vezi, investiţiile scad de la o lună la alta, de la un an la altul. Am vorbit, am strigat şi uneori am urlat spunând că asta înseamnă moarte sigură pentru orice creştere economică sustenabilă. Însă urechile guvernanţilor sunt acoperite bine.
Teoria vehiculată este că premierul Victor Ponta vrea să demonstreze finanţatorilor internaţionali că are bani pentru relaxarea fiscală. 
La 4 luni bugetul are un excedent de 6 miliarde de lei. O căruţă de bani cu care se puteau face o mulţime de lucruri. 
 
Nu ştiu cine-l sfătuieşte pe primul ministru, dar când ajungi să sacfrifici investiţiile pentru relaxare fiscală se numeşte că ai ajuns în ultimul stadiu de evoluţie al bolii economice. Din păcate, oricât de bine sună în teorie această relaxare, în parctică, din cauza lipsei banilor presimt că o să se transforme într-un mare eşec. Modificarea Codului Fiscal trebuia să aibă la bază banii veniţi tocmai din investiţiile anterioare. 
 
Cifrele acestea definesc poate cel mai bine modul în care guvernul îşi dă cu stânguîn dreptu

4 luni 2015 – 5,3 mld lei (0,8% din PIB)
4 luni 2014 – 5,9 mld lei (0,9% din PIB)
4 luni 2013 – 9,7 mld lei (1,55% din PIB)

4 luni 2012 – 9,6 mld lei (1,45% din PIB)

1 comentariu

  • As avea 2 lucruri de comentat / adaugat:

    1 In teoria economica se spune ca o companie ar trebui sa dea inapoi investitorilor (sub forma de dividente) cea mai mare parte a profitului si sa isi opreasca numai strictul necesar pentru buna functionare.
    De ce? Pentru ca teoretic investitorul stie cel mai bine ce sa faca cu banii lui si gaseste investitiile cele mai profitabile.
    Totusi, multe companii mari fac exact pe dos. De exemplu Microsoft – ani de-a randul nu a dat niciun divident. Si cu toate astea investitorii au fost super multumiti si super incantati.
    De ce? Pentru ca investitia in propria companie era cea mai buna investitie care se putea face.

    Daca facem o paralela intre ce am spus mai sus si ce a spus Stelian in articol (cu care sunt intr-u totul de acord) s-ar putea trage urmatoarea concluzie:
    Ori guvernul Ponta aplica principiile economice asa cum scrie cartea ori guvernul Ponta nu crede ca investind in propria tara este foarte avantajos pentru cetateni.
    Totusi, guvernul Ponta omite ceva din teoria economica – o companie privata nu trebuie sa dea niciodata 100% din profit ca dividente pentru ca altfel nu s-ar putea dezvolta, iar o companie care nu se dezvolta moare. La fel e si cu statul. Unele investitii sunt absolut necesare – de exemplu infrastructura de transport, iar fara ele nu facem decat sa ne condamnam singuri la un viitor pauper.

    2 Comunistul Iliescu (nu pun ghilimele, omul chiar e un comunist) a inteles macar partial cum e cu economia de piata si care e rolul pe care trebuie sa-l joace presedintele in economie. De cate ori se ducea in vizita pe undeva Iliescu umplea un avion intreg cu oameni de afaceri. Ma rog, problema e ca pe vremea aia nu prea erau oameni de afaceri, iar vizitele lui Iliescu erau rare si in tari foarte putin interesante.
    Dar macar omul a inteles ca e de datoria lui, ca presedinte, sa incerce sa atraga investitori straini si sa faciliteze oportunitati pentru oamenii de afaceri romani.

    Traian Basescu nici nu a prea facut vizite si nici nu l-a interesat vreo clipa de investitori. Preocuparea lui suprema a fost sa faca scandal si din scandal sa iasa el intarit. A avut si el cateva idei bune (din pacate tocmai pe ideile bune nu s-a concentrat), dar asta cu atragerea de investitori si gasirea de noi oportunitati nici n-a inteles-o si nici n-a facut-o in niciun fel.

    Acum avem un nou presedinte, domnul Iohannis. De plimbat s-a plimbat destul de mult raportat la perioada de cand s-a instalat in functie si a bifat cateva vizite importante. Doar ca eu, ca simplu cetatean, nu am inteles care a fost scopul acestor vizite. Domnul Iohannis nici nu e prea comunicativ, nici purtator de cuvant nu are… nimeni nu stie de ce se duce pe unde se duce si cu ce se intoarce de acolo. E un pic ciudat totusi. Nu pot sa cred ca Iohannis nu stie cum sta treaba cu atragerea de investitii. Doar a facut-o in Sibiu si a avut mare succes. Eu pentru asta l-am si votat. Ma rog, pot sa spun ca nici nu l-am vrut pe Ponta pentru ca ma temeam, nu fara temei, ca va exploda din nou coruptia in loc sa fie combatuta. Dar l-am votat pe Iohannis pentru ca mi-a placut ce a facut la Sibiu si am crezut ca daca a inteles cum se poate dezvolta o comunitate mica poate dezvolta si o comunitate mai mare (adica toata Romania). Deocamdat, sincer sa fiu, sunt dezamagit. Poate ca Iohannis isi face calcule politice – vrea ca intai sa puna un guvern PNL si pe urma sa vina cu investitorii aia germani cu care s-a laudat in campanie. Nu e prea corect asa, domnule presedinte. Poporul nu are nicio vina pentru certurile dintre partide. Tara asta are dreptul la prosperitate indiferent cine e la putere, nu?

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.